Holdfogyatkozás

Változni és megváltoztatni!

A fogyatkozások az egyik legintenzívebben felrázó eszközei az Univerzumnak, melyek szembesítenek bennünket azokkal a területekkel és témákkal, ahol változtatnunk kell!

Globális jellegű természeti, társadalmi, gazdasági kérdésekben ugyanúgy megnyilvánulnak, mint személyes élettémáinkban. Emiatt fontos figyelemmel kísérnünk a fogyatkozásokat a Nap és Hold esetén is, hiszen szoros kapcsolatban vannak egymással.

Mint egy beindító jelzés, hatása néha azonnal, máskor késleltetve, fokozatosan bomlik ki.

A történelem során sokféle misztikus elképzelés kapcsolódott a fogyatkozásokhoz

A legtöbb nép hagyományában, őshitében megtaláljuk azokat az utalásokat, amikor a Napot vagy Holdat fenyegető lény azokat mintegy „felfalja” a fogyatkozások során. Ez lehetett pl. sárkány vagy farkas. Általában hangos zajkeltéssel próbálták meg elűzni a fenyegető erőt.

A történészek feljegyzése szerint Kolombusz amikor Jamaica szigeténél járt, a lakosokat megfenyegette, hogy elveszi tőlük a Holdat, ha nem adnak nekik élelmet, vizet. Úgy tűnik, hatott a „fenyegetés”, hiszen 1504. 03.01-én holdfogyatkozás volt abban a térségben. (Itt is látszik, hogy a tudásból előnyt lehet kovácsolni…)

Tudtad?

Minden holdfogyatkozást megelőz és/vagy követ 2 hetes eltéréssel a napfogyatkozás.

A fogyatkozások térbeli magyarázatát már a görög csillagászok is ismerték. A Nap- Hold és Föld egymáshoz fűződő viszonyából jönnek létre ezek az égi események, az eclipsek. (lsd. képet) Minden évben kettő, 1-3 (ritkán 5) fogyatkozást tartalmazó periódus jelenik meg.

Kozmoszunk csodálatos mechanikájában több ciklikusan visszatérő szabályszerűséget fedeztünk fel. Ilyen az un. Szárosz-ciklus is, melyet ismertek már a Káldeusok. E szerint a fogyatkozások 18 év és 10 nap (esetenként 11 nap, aszerint, hány szökőnap volt az években) elteltével ismétlődnek ugyanabban a sorrendben és időpontokban!

Egy-egy fogyatkozási ciklusnak is fejlődése van, mely kb. 1200 év alatt megy végbe. Enyhe részleges fogyatkozással „születik”, majd kiteljesedik a folyamat, hogy ismét részlegessé válva eltűnjön, mellyel befejeződik a ciklusa.

Holdfogyatkozás Artemisz Asztrológia Debrecen

A holdfogyatkozás teliholdkor figyelhető meg.

Ilyenkor a Nap és a Hold között áll a Föld, így árnyéka takarja a Holdat.

A jelenség kialakulásában fontos szerepet játszik, hogy a Nap és a Hold szinte ugyanolyan átmérőjűnek látszik az égen.

A Hold keringési síkja mintegy 5 fokkal elhajlik az ekliptikától, ezért az újhold többnyire a Nap felett vagy alatt halad el. Ha a Hold pályasíkja benne feküdne az ekliptikában (a Nap égi útjában), akkor minden újholdkor napfogyatkozás és miden holdtöltekor holdfogyatkozás jönne létre.

A holdfogyatkozás mindig teliholdkor következik be, s mindannyian tudjuk, sőt magunkon is érezzük, hogy ilyenkor „van valami feszültség a levegőben”. Intenzív hatását kb. +/- 12 órán keresztül érzékelhetjük.

Ennek az alap feszültségnek a fokozódására számíthatunk ilyenkor, mely nyugtalanságban, alvás problémákban, türelmetlenségben érzékelhető.

Megnő a sürgősségi ellátások száma, mivel az egészségügyi problémák is jellemzően fokozódnak.

Utólag nyomon követhető a baleseti statisztikák növekedésében, rendőrségi akták gyarapodásában, hiszen kedvez az erőszaknak és a kontrollálatlan indulatoknak.

Közösségek, társadalmak szintjén politikai elégedetlenséggel, vezetők önkéntes, vagy kényszerű távozásával, váratlan halálesetek hírével találkozhatunk a médiában.

„Vérhold” – hú, de bizarr…

A holdfogyatkozás akár 3,5 óráig is eltarthat! A Hold fokozatosan elsötétedik, de soha nem lesz fekete, azaz láthatatlan.

Ekkor Földünk légköre által szórt, alkonyatihoz hasonló napfény világítja meg. Különleges látvány! Tompa, rézvörös színe miatt hívják „vérholdnak” is, mely elég bizarr, vészjósló elnevezés…

Teljes holdfogyatkozást ritkábban figyelhetünk meg összességében, mint teljes napfogyatkozást, de a Föld egy-egy pontjára vonatkoztatva mégis sokkal gyakoribb, mivel egy időben a Föld felszínének a feléről látható. Évente átlagosan 2,3 napfogyatkozás és 1,5 holdfogyatkozás szokott előfordulni.

A holdfogyatkozáshoz sok babonás félelem társult korábban. Ma már ismerjük ennek a jelenségnek az égi mechanikában gyökerező okait, mégis érdemes nyomon követni, „hatásait” megismerni.

Általános megközelítésben a fogyatkozás által várható események leginkább azokat a területeket, országokat, városokat érintik, melyek a fogyatkozás jelével összefüggésbe hozhatók (Hold és Nap asztrológiai jegypozíciója), illetve a Föld azon területeit, ahol a fogyatkozás látható!

Ahány óra a fogyatkozás teljes folyamata, annyi hónap hatásra számíthatunk!

Ha egy ország nagy területén érintett a holdfogyatkozásban, akkor a fővárosra készítjük el a fogyatkozás horoszkópábráját.

Ha arra vagyunk kíváncsiak, ránk hogyan hat, a fogyatkozás ábráját a folyamat közepére állítjuk fel időben, arra a földrajzi helyre, ahonnan megfigyeljük a folyamatot, s ezt vetítjük össze a személyes horoszkóppal.

Holdfogyatkozáskor született személy a megfigyelések szerint, túl érzékeny, ingadozó lelkialkattal  rendelkező, néha függőségekre hajlamos személyiség. Érzékenységét ugyanakkor kreatív tevékenységekben jól kamatoztathatja, erős belső intuíciója alkotásra serkentheti.

Szociális, társas kapcsolataiban jellemzően nehezen boldogul, egyediségének érzete sokszor különccé teszi őt. Gyakran nyughatatlan, mai divatos kifejezéssel „hiperaktív”, belül feszülő energiáit fontos rendszeres testmozgással levezetni, kordában tartani, különben nem kívánatos betegségekben, sérülésekben nyilvánulhat meg.

Ismert személyek, aki holdfogyatkozáskor születtek:

Catherine Elizabeth Middleton azaz Katalin hercegné, Donald Trump

A klasszikus asztrológia korábban csak a Nap, Hold és az aszcendens pozíciójára figyelt, ma a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a radix (születési horoszkóp) bármely pontja fölött bekövetkező fogyatkozás hatással lehet az egyén életére. Ha érintett vagy a „holdfogyatkozásban”, akkor várhatóan erős érzelmi impulzust fogsz átélni, mely a számodra fontos kapcsolatok alapjaiban történő megváltoztatására inspirál. Ez lehet általad irányított, de akár hozzád másokon keresztül beérkező hatás is.

Árnyékban lévő, elfojtott, vagy elfeledett érzelmek bukkanhatnak fel benned, melyek akár meggondolatlan lépésekre is inspirálhatnak. Ezért érdemes tudatossá tenni önmagad számára, hogy érzelmileg fontos kapcsolataid hol értek már meg a változtatásra. Hogy a folyamat az idejétmúlt dolgok leépítéséből konstruktív, előre vivő élmények felé vezessen.

Ne feledd: A fogyatkozás egy intenzív eszköz mindannyiunk életében a változásra, mely segíti a látásmódunkat realizálni, hogy tisztább képpel haladhassunk tovább egy új élethelyzetre.

Holdnaptár Fogyó Hold fázis Artemisz asztrológia Iskola Debrecen
Holdnaptár Telihold fázis Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Holdnaptár Növő Hold fázis Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Holdnaptár Újhold fázis Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Hold Istennők Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Holdnaptár Holdfázisok Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Napfogyatkozás Artemisz Asztrológia Debrecen
Napfogyatkozás az asztrológiában Artemisz Asztrológia Debrecen