Aszcendens

(A horoszkópban)

Aszcendens a horoszkópban Artemisz Asztrológia Debrecen

Mi is az aszcendens?

Milyen szerepet tölt be az aszcendens a horoszkópban, mi a jelentősége pszicho – asztrológiai értelemben?

Az aszcendens a horoszkópban kiemelkedő szerepet tölt be, a személyes radix ábra (születési horoszkóp) egyik sarkalatos pontjának tekinthető!

Az aszcendens jelentésének megértését megkönnyíti, hogy ha úgy képzeljük el, mint egy MASZKOT, amelyet folyamatosan építünk, formálunk a másokkal való kapcsolódásunk során! Mutatja azt a SZEREPSZEMÉLYISÉGET, amilyennek látnak bennünket a külvilágban! Ez az első találkozási „felületünk” másokkal. Gondolhatunk rá úgy, mint a testünket határoló bőrfelületre.

Aszcendens a horoszkópban Artemisz Asztrológia Debrecen

Ebből kiindulva alapvetően az aszcendens a horoszkópban két funkciót lát el:

  • összekapcsol és kapcsolatba hoz a külvilággal, valamint
  • lehatárol és véd bennünket a külvilágból érkező hatásoktól.

Ezért az aszcendensünk jellemzői sokkal inkább láthatóak rajtunk, vagy egy embertársunkon, mint a napjegyünk, azaz születési csillagjegyünk!

A radix ábrában ASC vagy AC rövidítésként azonosíthatjuk be!

Mi a különbség az aszcendens és a napjegy között?

Gyakran felteszik nekünk a kérdést: miben működik máshogy egy adott jegyben álló aszcendens egy ugyanabban a jegyben álló Naptól? Például mi a különbség a Nyilas aszcendens és a Nyilas Nap között?

Nos, röviden így tudnánk megfogalmazni:

Aszcendens a horoszkópban Artemisz Asztrológia Debrecen

a Nap legbelső énünket, éntudatunkat, énképünket szimbolizálja, az aszcendens viszont a külvilágnak mutatott „arcunkat”!

Ezért is van az, hogy aszcendensünk energiáit, illetve a jegyhátterének megfelelő tulajdonságait sokkal jobban megjelenítjük, amikor „kilépünk a világba”. Fellépésünk mellett megjelenésünket is jelzi, valamint arra is rámutat, hogyan kezdünk el életünkben valami újat! Szimbolizálja mindazon tulajdonságaink összességét, melyeket ismerünk és felvállalunk a külvilág előtt.

Születési dátumod alapján itt válaszd ki
az aszcendens jegyedet!

Csillagászati szempontból vajon hogyan definiáljuk az aszcendenst?

Az aszcendens az ekliptikának az a foka, amely a születési hely keleti horizontján a születés pillanatában felkel, felemelkedik! Ezért is szokták az aszcendens jegyét felkelő jegynek is nevezni!

Röviden tehát azt mondhatjuk, hogy az aszcendens a születés pillanatában a keleti égbolton felkelő jegy, de úgy is felfoghatjuk, hogy a keleti horizont és az ekliptika metszéspontja!