A Hold fázisváltozásairól

A Hold a leginkább megismerhető égitest, hiszen mindennap feltűnik az égen. Nem szükséges hozzá távcső sem, megfigyelése szemünket sem károsítja, sőt szívesen elábrándozunk rajta kellemes nyárestéken.

Formaváltozásai szabad szemmel is jól láthatóak és állandó periódusokban történnek, így tehát kiszámíthatók, követhetőek.

Artemisz Asztrológia Holdnaptár Holdfázisok
 • A holdfázisok a Nap – Föld – Hold közös mozgásából vezethetők le.
 • A Hold erőteljes hatással van az életünkre. Fázis változásait ma ismét egyre több területen figyelembe veszik. Az ár-apály jelenség a legszembetűnőbb hatása a Földön a Hold „befolyásának”.
 • Szervezetünk kb. 70%-a víz, melyre ugyanúgy hatással van a Hold, mint a tengerekre. Befolyásolja érzelmeinket, hangulatunkat, egészségünket.
 • A női termékenységi ciklus (1 holdhónap) és a várandóság ideje (10 holdhónap) is a Hold ciklikusságát követi.
 • Horgászok és halászok tudják, hogy a halak életritmusát is nagyban befolyásolja a Hold pozíciója.
 • Természetes módszerekkel gyógyítók számára mindenkor egyértelmű volt, hogy a Hold aktuális pozíciója hatással van a gyógynövények szedésére, azok alkalmazására.
A hold fázisváltozásairól Artemisz Asztrológia Debrecen
A hold fázisváltozásairól Artemisz Asztrológia Debrecen
 • (Bio)kertészek tudják, melyik a legkedvezőbb holdfázis a növények vetésére, ápolására, kártevő irtásra és betakarításra. 
 • Telihold idején megfigyelhető, hogy az egészségünkkel kapcsolatosan több probléma, műtéti szövődmény lép fel, s a rendőrségi statisztikák (baleset, bűnözés) is emelkednek ilyenkor.

Az emberiség hajnalán őseink az életük alapritmusát a Nap és Hold váltakozó ciklusaihoz igazították. Nem volt sem időmérő eszköz, sem naptár. A Hold fázisait megfigyelve a telihold és újhold váltakozásával alakult ki a „hónap”, mint alap időmérő ciklus. Minden holdhónap négy negyedre osztódott, melyek a Hold napjával, a hétfővel kezdődtek. Így alakult ki a mai heti időbeosztásunk alapja.

Földi tartózkodási helyünkről (megfigyelési pont) a Holdnak mindig azonos arcát látjuk a Nap által teljesen vagy kevésbé megvilágítva.

Mi is a holdhónap?

 • Egy holdhónap nem más, mint az az időtartam, ami alatt a Hold végigjárja az állatövi jegyeket, azaz zodiákus kört. Amíg a Nap kb. 1 hónapot tölt el „vendégségben” egy-egy asztrológiai jel előterében, addig a Hold csak 2-3 napot.
 • Egy naptári év alatt 13 holdciklus van, tehát a Hold 13-szor kerüli meg a Földet. Hogy éppen melyik csillagkép előterében halad, s ezzel milyen típusú energiákat erősít fel, azt az aktuális holdnaptárból ki lehet olvasni!
 • Egy holdhónap újholdtól újholdig tart, és az újhold utáni első nappal kezdődik.

Újhold

Az erők egyben állnak, így kevesebb a konfliktus, feszültség. Valójában ez az újrakezdés, a megújulás időszaka. Alkalmas arra is, hogy megszabaduljunk rossz szokásainktól, változtassunk életmódunkon, életvitelünkön, kapcsolatainkon.

ÚJHOLD FÁZISA

Növőhold

Ez az időszak, mint egy nagy „belégzés” erőfokozódást jelent, a folyamatok kívülről befelé hatnak segítve a dolgok beépülését. Ezért erre a periódusra időzítsünk minden olyan tevékenységet, ami testünk, lelkünk, szellemünk épülését, táplálását szolgálja.

NÖVŐHOLD FÁZISA

Telihold

Ilyenkor mindannyian fokozottan érzékenyek vagyunk, vágyaink, elnyomott érzéseink intenzívvé válnak. Elhamarkodottan cselekedhetünk, átgondoltság nélkül impulzívan, ezért telihold idején a rendőrségi statisztikák szerint több a baleset és a bűncselekmények száma is emelkedést mutat.

TELIHOLD FÁZISA

Fogyóhold

A fogyó hold ideje, mint egy nagy „kilégzés” kimos, kiizzaszt, szárít, aktivitásra és energiafelhasználásra serkent. Ebben az időszakban az erők belülről kifelé áramlanak. Ezért alkalmas méregtelenítésre, diéta elkezdésére, fogyásra, tisztító kezelésekre testi-lelki szinten egyaránt.

FOGYÓHOLD FÁZISA