Napfogyatkozás

 • Napfogyatkozás akkor következik be, amikor újhold van.
 • Ekkor tartózkodik a Hold a Föld és a Nap között, „kitakarva” ezzel a Nap kisebb vagy nagyobb részét a Földről nézve.
 • A jelenség kialakulásában fontos szerepet játszik, hogy a Nap és a Hold szinte ugyanolyan átmérőjűnek látszik az égen. Azonban mégsem látunk minden újhold alkalmával napfogyatkozást, s ennek az oka az elhajlás.
 • A Hold keringési síkja mintegy 5 fokkal elhajlik az ekliptikától, ezért az újhold többnyire a Nap felett vagy alatt halad el. Ha a Hold pályasíkja benne feküdne az ekliptikában, akkor minden újholdkor napfogyatkozás és miden holdtöltekor holdfogyatkozás jönne létre.

Napfogyatkozás Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
 • Minden évben van két időszak, amikor a Hold pálya helyzete olyan, hogy az újholdkor metszi a földpályát. Ilyenkor figyelhetünk meg napfogyatkozást.
 • Teljes holdfogyatkozást ritkábban figyelhetünk meg összességében, mint teljes napfogyatkozást, de a Föld egy-egy pontjára vonatkoztatva mégis sokkal gyakoribb, mivel egy időben a Föld felszínének a feléről látható. Évente átlagosan 2,3 napfogyatkozás és 1,5 holdfogyatkozás szokott előfordulni.
 • A napfogyatkozáshoz sok babonás félelem társult korábban. Ma már ismerjük ennek a jelenségnek az égi mechanikában gyökerező okait, mégis érdemes nyomon követni, „hatásait” megismerni.

Asztrológiai mundán megközelítés

Napfogyatkozás esetén, ahány óráig tart a fogyatkozás, annyi évig érezteti a hatását a megfelelő területeken. Azok az országok tapasztalják leginkább meg, ahol a fogyatkozás bekövetkezik, látható, illetve a fogyatkozás jelével összefüggésbe hozhatók.

 • Napfogyatkozáskor született személy a megfigyelések szerint gyengébb vitalitású, csökkent önértékeléssel és akaraterővel rendelkezik, akit a megtapasztalt feszültségei fejlődésre késztetnek.

A napfogyatkozás formái

 • Részleges a napfogyatkozás: a Föld felszínének egy pontjáról nézve a Hold nem takarja el az egész napkorongot.
 • Gyűrűs napfogyatkozás: a Hold látható mérete kisebb a Napnál, és nem tudja azt teljesen eltakarni. A sötét holdkorong körül látható a nap fényes gyűrűje. Talán ez a legszebb látvány. Ez azért fordul elő, mert a Hold és a Nap távolsága változik, és így látható méretük sem állandó.
 • Teljes napfogyatkozás: a Hold az egész napkorongot eltakarja. Ennek látványa gyökeresen különbözik a részleges fogyatkozásétól, és nagyságrendekkel felülmúlja azt. A Föld felszínének egy adott pontjáról ritkán látható, és onnan is csak rövid ideig. Egy adott földrajzi helyről statisztikailag 410 évente látszik teljes napfogyatkozás. Hazánkban korábban 1842. július 8-án, majd 1999. augusztus 11-én látszott teljes napfogyatkozás, s a legközelebb 2081. szeptember 3-án lesz megfigyelhető.

2022-ben két napfogyatkozás  lesz:

2022. április 30. – Újhold részleges napfogyatkozással

2022. október 25. – Újhold részleges napfogyatkozással, mely Magyarországon 12:26 perckor éri el a maximumát, mely a napkorong kb. 1/3-át érinti.

Holdnaptár Fogyó Hold fázis Artemisz asztrológia Iskola Debrecen
Holdnaptár Telihold fázis Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Holdnaptár Növő Hold fázis Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Holdnaptár Újhold fázis Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Hold Istennők Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Holdnaptár Holdfázisok Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
Napfogyatkozás Artemisz Asztrológia Debrecen
Napfogyatkozás az asztrológiában Artemisz Asztrológia Debrecen