Napfogyatkozás

Napfogyatkozás Artemisz Asztrológia Iskola Debrecen
 • Napfogyatkozás akkor következik be, amikor újhold van.
 • Ekkor tartózkodik a Hold a Föld és a Nap között, „kitakarva” ezzel a Nap kisebb vagy nagyobb részét a Földről nézve.
 • A jelenség kialakulásában fontos szerepet játszik, hogy a Nap és a Hold szinte ugyanolyan átmérőjűnek látszik az égen. Azonban mégsem látunk minden újhold alkalmával napfogyatkozást, s ennek az oka az elhajlás.
 • A Hold keringési síkja mintegy 5 fokkal elhajlik az ekliptikától, ezért az újhold többnyire a Nap felett vagy alatt halad el. Ha a Hold pályasíkja benne feküdne az ekliptikában, akkor minden újholdkor napfogyatkozás és miden holdtöltekor holdfogyatkozás jönne létre.
 • Minden évben van két időszak, amikor a Hold pálya helyzete olyan, hogy az újholdkor metszi a földpályát. Ilyenkor figyelhetünk meg napfogyatkozást.
 • Teljes holdfogyatkozást ritkábban figyelhetünk meg összességében, mint teljes napfogyatkozást, de a Föld egy-egy pontjára vonatkoztatva mégis sokkal gyakoribb, mivel egy időben a Föld felszínének a feléről látható. Évente átlagosan 2,3 napfogyatkozás és 1,5 holdfogyatkozás szokott előfordulni.
 • A napfogyatkozáshoz sok babonás félelem társult korábban. Ma már ismerjük ennek a jelenségnek az égi mechanikában gyökerező okait, mégis érdemes nyomon követni, „hatásait” megismerni.

Asztrológiai mundán megközelítés

 • Napfogyatkozás esetén, ahány óráig tart a fogyatkozás, annyi évig érezteti a hatását a megfelelő területeken. Azok az országok tapasztalják leginkább meg, ahol a fogyatkozás bekövetkezik, látható, illetve a fogyatkozás jelével összefüggésbe hozhatók. A fogyatkozás képlet fényszögei is nagyon fontosak!
 • Napfogyatkozáskor született személy a megfigyelések szerint gyengébb vitalitású, csökkent önértékeléssel és akaraterővel rendelkezik, akit a megtapasztalt feszültségei fejlődésre késztetnek.

A napfogyatkozás formái

 • Részleges a napfogyatkozás: a Föld felszínének egy pontjáról nézve a Hold nem takarja el az egész napkorongot.
 • Gyűrűs napfogyatkozás: a Hold látható mérete kisebb a Napnál, és nem tudja azt teljesen eltakarni. A sötét holdkorong körül látható a nap fényes gyűrűje. Talán ez a legszebb látvány. Ez azért fordul elő, mert a Hold és a Nap távolsága változik, és így látható méretük sem állandó.
 • Teljes napfogyatkozás: a Hold az egész napkorongot eltakarja. Ennek látványa gyökeresen különbözik a részleges fogyatkozásétól, és nagyságrendekkel felülmúlja azt. A Föld felszínének egy adott pontjáról ritkán látható, és onnan is csak rövid ideig. Egy adott földrajzi helyről statisztikailag 410 évente látszik teljes napfogyatkozás. Hazánkban korábban 1842. július 8-án, majd 1999. augusztus 11-én látszott teljes napfogyatkozás, s a legközelebb 2081. szeptember 3-án lesz megfigyelhető.

Magyarországról látható napfogyatkozás 2019-ben nem lesz!

Oláhné Mednyánszki Krisztina 30/479 – 2392
okleveles asztrológus
pszichodráma vezető, család- és párterapeuta
Artemisz Önismereti Műhely és Asztrológia Iskola