TAVASZI NAP-ÉJ EGYENLŐSÉG

Életünk stabilitását a természet megbízhatóan ismétlődő ciklusai adják. Ilyen az évszakok váltakozása, az év körének folytonos ismétlődése. A kozmikus mozgásokból fakadó hatások alapjaiban befolyásolják az életünket, még akkor is, ha nagyon elidegenedtünk mára a természettől.

A teljes „évkör” komplex, ciklikusan ismétlődő életfolyamatként jellemezhető, melynek elemei szervesen összetartoznak, egymásba kapcsolódnak. Tekintsünk erre a földi körfolyamatra úgy, mint egy légzési ciklusra, amit a Föld a kozmikus környezetéhez képest végez. A Föld két féltekéjén ellentétesen zajlanak ezek a folyamatok, fenntartva egy egyensúlyt a Földön.

A teljes évkör sarkalatos pontjai a napforduló és nap-éj egyenlőségi pontok!

Ezeket az év során kiemelt „dátumokat” az ősidőktől fogva ünnepek, rítusok kísérték, melyek jellemzői, szimbólumai megjelennek a keresztény ünnepek hátterében is.

Az évkör fordulópontjainak csillagászati alapját az Égi Egyenlítő (Equator) és a Nap útjának (Ekliptika) egyedi kapcsolódása adja, melyet a Földön az évszakok váltakozásában élünk meg. 

A kozmikus évkör kezdőpontja a tavaszi nap-éj egyenlőség, mely egyben a Kos havának kezdete is.

A naptári tavasz (március elseje) nincs összhangban a csillagászati tavasz kezdetével, mely a valós kozmikus mozgásokon alapul. Ennek kezdete a tavaszi nap-éj egyenlőség pontja, mely +/-1 napos eltéréssel március 20-ra esik. Amíg a Napút az Egyenlítő felett halad, addig a meleg a domináns az északi féltekén!

A nap-éj egyenlőségi pontok idején 12-12 órás nappal és éjszaka váltja egymást.

A befele fordító fél év után, mielőtt figyelmünket jobban a külvilágra fókuszáljuk, keressük meg, hol vannak egyensúlytalanságok az életünkben, s próbáljuk meg azokat korrigálni!

Ezek lehetnek a másokkal való kapcsolatainkban, de belső világunkban a teendőink és vágyaink közötti kibillentségek is. Erre ad szimbolikusan mindannyiunknak lehetőséget a tavaszi nap-éj egyenlőség, amikor a világos (külső, ismert és tudott) és sötét (belső, rejtett, nem tudatos) és dolgok közötti egyensúlyi ponton vagyunk.

Tavaszi nap éj egyenlőség Artemisz Asztrológia Debrecen

Tavasszal a természet erőinek dinamikus megnyilvánulásai tükrözik a számunkra is követendő irányt!

A Föld eddig szunnyadó belső erői kiáramolnak, és kibontakozva megteremtik az élet sokszínűségét. A dolgok új lendületet kapnak, mi is lelkesedünk, s türelmetlen tettvággyal telítődünk! Mozgékonyság, aktivitás lesz úrrá rajtunk, mely erőteljes változásokat képes létrehozni a külvilágban, ahogyan a tavasz dinamikus erői átöltöztetik, beindítják a természetet.

A tavaszi nap-éj egyenlőség idején a feltámadás, az újjászületés rítusaival tarkított termékenységi ünnepek elemei megjelennek keresztény kultúránk legnagyobb ünnepkörében, a Húsvétban is. Hiszen a természet felébredésében benne van a termékenység ígérete is, melyhez szintén kapcsolódnak hagyományok ebben az időszakban. Ilyen kiemelt nap pl. március 25-e, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mely a termékenység-varázslások idejeként ismert.

Összhangban a természet erőivel számunkra is eljött az ideje a dolgok „beindításának”, hogy legyen majd mit számba vennünk az őszi napéjegyenlőség idején! 😊 Ideje a belül megérlelődött elképzeléseinket aktívan megvalósítani!

A tavasz a spontán kibontakozásunk ideje, az önmagunkban hordott értékeink megmutatása!

  • A Kos havában a berobbanó tűz segítségedre van, hogy kipróbáld magad új helyzetekben és bizonyítsd, képes vagy az élet próbatételeinek megfelelni. Fordulj tudatosan szembe az életedben jelentkező kihívásokkal. Mutasd meg magad, ami belőled és általad jelenhet meg a világban!
  • A Bika havában gondos „kertészként” ápold azon terveid megvalósítását türelmesen, melyeket elindítottál. Végezz minél több kétkezi munkát, tölts sok időt a szabadban. Örülj kibontakozó szépségének és védd Földanyát!
  • Az Ikrek havában eljött az ideje, hogy formálódó projektjeidet megmutasd másoknak, beszélgess róla, s ha úgy érzed tedd elérhetővé mások számára. Ápold kapcsolataidat, utazz, légy kíváncsi és tágítsd nézőpontodat, tanulj!

Ha képesek vagyunk a kozmikus működésekkel szinkronban élni az életünket, a nyári napforduló idején (Szent Iván napja) kellő felkészültséggel adhatjuk át magunkat a létrehozott dolgaink elégedett szemlélésének!

Kívánom, hogy az új ciklus kezdetével a Halak időszakában „kihordott” inspirációid öltsenek testet, „szülessenek meg”,
váljanak láthatóvá a tavaszi napéjegyenlőség idején!