ŐSZI NAP-ÉJ EGYENLŐSÉG

Életünk stabilitását a megbízhatóan ismétlődő természetes ciklusok adják. Bár a ma élő emberiség eléggé elidegenedett a természettől, mégis a kozmikus mozgásokból fakadó hatások alapjaiban befolyásolják az életünket. Ilyen a nappalok és éjszakák, az évszakok váltakozása és az év körének folytonos ismétlődése.

Ennek csillagászati alapját az Égi Egyenlítő (Equator) és a Nap útjának (Ekliptika) egyedi viszonya adja, melyet a Földön az évszakok váltakozásában élünk meg.

Az évkör változásának 4 kardinális pontja van, melyek közül az egyik az őszi nap-éj egyenlőség, mely egyben a Mérleg havának kezdete is.

A naptári ősz (szeptember elseje) nincs összhangban a csillagászati ősz kezdetével, mely a valós kozmikus mozgásokon alapul. Ennek kezdete az őszi nap-éj egyenlőség pontja, mely +/-1 napos eltéréssel szeptember 23-ra esik.

A nap-éj egyenlőségi pontok idején 12-12 órás nappal és éjszaka váltja egymást.

Ez szimbolikusan lehetőséget ad arra, hogy kiegyensúlyozzuk életünket a sötét (belső, rejtett, nem tudatos) és világos (külső, ismert és tudott) dolgok között, és bármilyen más egyensúlytalanságban. Legyen az az én és mások viszonyában, teendőim és vágyaim közötti kibillentség stb.

Az ősz, azaz a Mérleg pontja is a harmóniát kereső, kiegyensúlyozó pont a sötétség és világosság között, mely most egy fejlődési, érési időszak végén következik be.

Ősszel a természeti erők visszahúzódása tükrözi a számunkra is követendő irányt!

A külső aktivitásról a belső aktivitásra kell helyeznünk a hangsúlyt! Az természet lassú „halála” bennünket is az élet nagy kérdéseivel való foglalkozás felé irányít, melyet spiritualitás nélkül nem tudunk megválaszolni. A hosszabbodó sötétség a belső világunkkal való munkára inspirál. A fizikai nyugalom segíti a befele figyelést, hogy inspiráló gondolataink legyenek, felismerhessük intuíciónk hangját, szellemi értelemben gazdagodjunk.

Az elmúlást szimbolizáló Skorpió hava előtt vegyük számba, hogy mivel gazdagítottuk az ÉLET-et az elmúlt hónapok folyamán (tavaszi nap-éj egyenlőségtől). A közös isteni és emberi munka egyenlegére tekintsünk rá.

Eljött az ideje a „betakarítás” utáni számvetésnek, mérlegelésnek…, mely még nem az életünk végén megjelenő egyenleg, de szerves része annak. Mire oda jutunk, rutinra tehetünk szert benne ?!

Ősz – a belső gazdagodásunk ideje
  • A Mérleg havában lélektani feladatunk a külső és belső világunk közötti egyensúly keresése, a kétkezi munkák helyett a filozófiák felé való fordulás.
  • A Skorpió havában már minden az elmúlás tényét közvetíti a külső világban, így segítve a felismerést, hogy többek vagyunk az anyagnál. Minden átalakul…
  • A Nyilas havában a sötét fokozatos uralma belső fénykeresésre ösztönöz, hitünkben való fejlődésre inspirál. Általa felismerhetjük, hogy miben vagyunk többek az anyagnál.

Ha képesek vagyunk a kozmikus működésekkel szinkronban élni az életünket, a téli napforduló idején (Karácsonykor) kellő felkészültséggel ünnepelhetjük az újjászülető fény diadalát!