Oroszlán hava: A kiteljesedés ideje

 • Júliusban beköszönt életünkbe az Oroszlán hava. A Nap még mindig magasan jár az égen, hosszúak és melegek a nappalok, idegenforgalmi szempontból ez a főszezon.
 • Aki csak teheti, családjával, barátaival együtt aktív pihenést iktat be a dolgos hétköznapokba s élvezi az élet örömeit.
 • Ezt teszi az Oroszlán típusú ember a mindennapjaiban, aki kedvét leli a játékosságban, erotikában és élvezetekben.

Mint második tüzes jel, az Oroszlán központi szereplője az élet színpadának.

Jelszava: „Én uralkodom! Cselekszem, és kifejezésre juttatom az érzéseimet.”

 • E királyi jel erőteljes kreativitással láthatót alkot abból, amit az előző jel – a Rák – alapanyagként szolgáltat neki. Alkotásához szüksége van az anyagvilágra, hiszen kreatív erőit csak ezen keresztül tudja látható formában megnyilvánítani. A Rák a Hold uralma alatt megadja a befelé fordulást, az ihletet, mely minden alkotó folyamatot megelőz. A Nap és Hold ősi párosa csak egymást kölcsönösen támogatva hozhat megfelelő eredményt.
 • Uralkodó bolygója a Nap, mely folyamatosan áradó, teremtő, kreatív erejével alapját képezi a biológiai életnek. E jel szülötte úgy érzi, hogy önmagában hordozza ezeket az erőket. Belső ősképe: a KIRÁLY, az APA, a SZERVEZŐ.
 • Tudatában van saját fontosságának, s ezt a visszajelzést várja környezetétől is. Részt akar venni az élet nagy játékában, hogy az a különlegesség érzésével táplálja és erősítse őt. A méltóság érzésével jár-kel a világban, mert belülről úgy érzi, többre hivatott, mint a többi ember. Példakép akar lenni, a szégyent és megbélyegzést nem viseli el. A kritikánkat mindig finoman, a pozitívumait kiemelve és megerősítve adagoljuk neki. Nyilvánosan soha ne pirítsunk rá. Egy oroszlán gyereken is mély sebet ejthetünk ezzel!

Ebben a jelben éri el az ego a csúcspontját, a saját, független személyiség kifejlődik, a belső autonómia és erő megtapasztalására van lehetőség.

 • Az egyén szeretne korlátozás nélkül élni és kibontakozni, saját nemző- és teremtőerejében felismerni önmagát. Kitűnően ért a nagyszabású tervezéshez és szervezéshez. Ezért jó rendezvény és arculatszervező lehet!
 • A legindividuálisabb jegy, pontosan tudja, hogy mire képes, és azt birtokolja is. Hat, alkot, gyarapít! A jószívű gesztusok és kifejező alakítások mestere. Tudja, hogyan tud a legjobban hatni. Jó előadóművész lehet, vonzódik a színjátszáshoz, szerepek alakításához. E jel szülötte Richard Burton, Merilyn Monroe, Madonna, Tina Turner, Antal Imre, Liszt Ferenc. A politikában is megtaláljuk őket, mint például Napóleon, Mussolini, Bill Clinton.
 • A saját képességek mindenáron való megmutatása, s az eredményekért cserébe a dicséret elkönyvelése. Futószalag munkát nem végez, általában vezető, vagy vállalkozó. A munkát jól meg tudja szervezni, de kétkezi fáradtságos munkát nem szívesen végez. Ha elért egy státuszt, akkor nehezen adja át a stafétát az utódnak, hiszen meggyőződése, hogy a legjobban ő tudja csinálni a dolgokat. Probléma lehet az is, ha a „főnök vagyok” maszkot a privát életben is viseli.
 • Ha valaki túlságosan belemerevedik egy szerepbe, az megjelenhet gerincproblémákban is. Testünk hűen leképezi a bennünk mélyen meghúzódó problémáinkat. A rugalmas gerinc a hajlékonyságot, a meghajlás képességét, az alázatot jelenti. Az oroszlán jelhez tartozó testrészek a központi szervek: a szív és gerincoszlop, valamint a szimpatikus idegrendszer. Mindannyiunk számára ismerős, hogy a vezető beosztású emberek jobban ki vannak téve a szívproblémák veszélyének Tipikus példája a közelmúltban definiált pszichoszomatikus probléma a menedzser betegség.

Élete három fő területe a kreativitás, család és szerelem.

 • Az Oroszlán családi közegben is elvárja a környezetétől, hogy a teremtés koronájaként kezeljék, képességeit elismerjék. Harmonikus esetben termékeny kreatív erejét visszaforgatja a családi életbe, szívesen tevékenykedik együtt a gyermekeivel, programokat szervez s jó érzékkel alakítja az otthonát. Problémás esetben azt várja, hogy az egész család őt és az igényeit szolgálja, megnehezítve ezzel a környezetében élők életét.
 • A szerelem számára az életélvezet legfőbb forrása. Elvárja, hogy partnere számára ő legyen a „NAGY Ő”, aki a tenyerén hordozza és értékes dolgokkal halmozza el. Férfiként ő a hős szerelmes, akinek a partner maradéktalan kielégítése a célja. Fontos számára, hogy partnere felnézzen rá, elismerje képességeit, s diszkrét formában dicsérje. Nőként olyan partnert választ, akire büszke lehet, aki valaki! Ő az a nő, aki férje nevéből felveszi a dr. előtagot is! Szeret kényelmesen élni, a fáradtságos munkát inkább mással végezteti. Élvezi a kényelmet, lustálkodik! Külsejére általában hiú, szeret értékes ékszereket viselni, státusz szimbólumokkal reprezentál.
 • Kedveli a pompát, a luxust, az elit köröket, az olyan klubokat, ahová akárki nem tartozhat. Szívesen sütkérezik saját nagyvonalúsága fényében, hogy neve legyen, melyet az utókor is büszkén ejt ki. Kérdés, hogy valódi tartalom van-e büszkesége mögött. Pozitív esetben nagyon jó mecénás lehet, példa erre Soros György.

Önbizalmunk alapja

 • Egyéni életutunkban az Oroszlán fázishoz az óvodáskor társítható.
 • Gyermekként a játékon s kreativitáson keresztül éljük meg önmagunkat.
 • Rengeteget tanulunk a világról, s önfeledten kibontakozhatunk.
 • Adottságaink és képességeink ilyenkor már megjelennek. A jó szülők és nevelők ezt segítik még jobban kibontakozni.
 • Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban mennyi figyelmet, elfogadást és pozitív megerősítést kapunk, hiszen a felnőttkori önbizalmunk alapját ekkor rakjuk le.

Nehézsége és feladata

 • Az Oroszlán legnagyobb nehézsége és egyben feladata az önismeret, a személyiség fejlesztés, mely során megtanul az erején uralkodni, hiúságán túllépni, s alázattal szolgálni másokat.
 • Bár fél a mélyebb önvizsgálattól, attól, hogy kiderül, hogy ő sem tökéletes, félelmén túllépve őszintén szembesülve önmagával, hibáit meghaladva valódi erőt árasztó napja lehet környezetének!
 • Egyénileg ebben az időszakban elgondolkodhatunk azon, átvezetésként a következő – Szűz- fázishoz: Milyen kreatív képességekkel rendelkezünk, s azzal hogyan tudjuk hasznosan szolgálni a körülöttünk élőket?

Üzenete:

Önálló egyéniséggé fejlődtünk-e, megállunk-e a saját lábunkon

vagy függésekben éljük az életünket?

Oláhné Mednyánszki Krisztina 30/479 – 2392
okleveles asztrológus
pszichodráma vezető, család- és párterapeuta
Artemisz Önismereti Műhely és Asztrológia Iskola