Aszcendens a horoszkópban

Aszcendens a horoszkópban Artemisz Asztrológia Debrecen

Mi is az aszcendens?

Milyen szerepet tölt be az aszcendens a horoszkópban, mi a jelentősége pszicho – asztrológiai értelemben?

Az aszcendens a horoszkópban kiemelkedő szerepet tölt be, a személyes radix ábra (születési horoszkóp) egyik sarkalatos pontjának tekinthető!

Az aszcendens jelentésének megértését megkönnyíti, hogy ha úgy képzeljük el, mint egy MASZKOT, amelyet folyamatosan építünk, formálunk a másokkal való kapcsolódásunk során! Mutatja azt a SZEREPSZEMÉLYISÉGET, amilyennek látnak bennünket a külvilágban! Ez az első találkozási „felületünk” másokkal. Gondolhatunk rá úgy, mint a testünket határoló bőrfelületre.

Aszcendens a horoszkópban Artemisz Asztrológia Debrecen

Ebből kiindulva alapvetően az aszcendens a horoszkópban két funkciót lát el:

  • összekapcsol és kapcsolatba hoz a külvilággal, valamint
  • lehatárol és véd bennünket a külvilágból érkező hatásoktól.

Ezért az aszcendensünk jellemzői sokkal inkább láthatóak rajtunk, vagy egy embertársunkon, mint a napjegyünk, azaz születési csillagjegyünk!

A radix ábrában ASC vagy AC rövidítésként azonosíthatjuk be!

Mi a különbség az aszcendens és a napjegy között?

Gyakran felteszik nekünk a kérdést: miben működik máshogy egy adott jegyben álló aszcendens egy ugyanabban a jegyben álló Naptól? Például mi a különbség a Nyilas aszcendens és a Nyilas Nap között?

Nos, röviden így tudnánk megfogalmazni:

Aszcendens a horoszkópban Artemisz Asztrológia Debrecen

a Nap legbelső énünket, éntudatunkat, énképünket szimbolizálja, az aszcendens viszont a külvilágnak mutatott „arcunkat”!

Ezért is van az, hogy aszcendensünk energiáit, illetve a jegyhátterének megfelelő tulajdonságait sokkal jobban megjelenítjük, amikor „kilépünk a világba”. Fellépésünk mellett megjelenésünket is jelzi, valamint arra is rámutat, hogyan kezdünk el életünkben valami újat! Szimbolizálja mindazon tulajdonságaink összességét, melyeket ismerünk és felvállalunk a külvilág előtt.

Születési dátumod alapján itt válaszd ki
az aszcendens jegyedet!

Ha nem tudod, mi az aszcendensed, ide kattintva kiderítheted!

Csillagászati szempontból vajon hogyan definiáljuk az aszcendenst?

Az aszcendens az ekliptikának az a foka, amely a születési hely keleti horizontján a születés pillanatában felkel, felemelkedik! Ezért is szokták az aszcendens jegyét felkelő jegynek is nevezni!

Röviden tehát azt mondhatjuk, hogy az aszcendens a születés pillanatában a keleti égbolton felkelő jegy, de úgy is felfoghatjuk, hogy a keleti horizont és az ekliptika metszéspontja!