Havi horoszkóp: Skorpió hava

 • A Nap a Skorpió jel előterébe lép október 23-án 19 óra 20 perckor, s tovább halad a Nyilas csillagjegy előterébe november 22-én 15 óra 59 perckor.

 • Most a Skorpió Havában járunk, ami régi magyar elnevezés szerint Magvető, illetve Mindszent Hava.
 • A horoszkóp ábra a Skorpió jegyváltás idejére budapesti koordinátákra van elkészítve.

Hozd ki a legtöbbet

az aktuális időminőségből!

A havi asztrológiai aktualitásokat a NAP egy adott jelben való tartózkodási idejéhez viszonyítva adjuk meg. Az adott időszakban a Nap és bolygók jegyváltásait, főbb holdfázisokat, erősebb hatású fényszögeket emeljük ki azoknak, akik valamennyire jártasak az asztrológiában, a horoszkópelemzésben.

Az elmúlást szimbolizáló időszak kezdetére a „betakarítás” utáni külső számvetés és mérlegelés megtörtént. A szüret ideje is lezárult, a szüreti mulatságokon az emberek kieresztették a gőzt magukból, jó esetben feltöltődtek, ellazultak. Ebben a nyugalmi és egyensúlyi állapotban eljön az ideje a belső számvetésnek, önvizsgálatnak!

A természet visszaszívja erőit a földbe, látszólag meghal. A külvilág hideg, zord, esetleg fagyos, de a mélyben jelentős folyamatok zajlanak. A természet átalakítja az erőit, elraktározza, hogy legyen energiája a tavaszi feltámadáshoz. Ezzel szimbolikus módon számunkra is jelzi a belső átalakulás szükségességét.

Horoszkópban a zodiákus nyolcadik jele a Skorpió, mely a halál, az elengedés és a hozzá kapcsolódó témák területét jelentik az életünkben. Nem véletlenül esik erre az időszakra a Mindenszentek és a Halottak Napja. A temetőt járva óhatatlanul szembesülünk saját életünk végességével, így annak értékével is. Ideje elgondolkodni azon mivel gazdagítottuk az Életet.

Hold fázisváltozásai

Artemisz Asztrológia Holdnaptár Holdfázisok

SZEMÉLYJELÖLŐ PLANÉTÁK KOZMIKUS HALADÁSA

A Merkúr október 3-án 10 órakor a Napot megelőzve belépett a Skorpió csillagjegybe, ahol december 9-ig, a Merkúr mozgását tekintve hosszú ideig tartózkodik. Október 31-től november 20-ig hátráló, azaz retrográd mozgású lesz! E jó néhány hétben megmutatja számunkra a Skorpió jel mélyebb tartalmait, ráirányítja a figyelmünket az elmúlásra, az élet nagy kérdéseivel való foglalkozásra, belső munkára. Halottak Napja is közeledik, ami hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy a halálhoz fűződő viszonyunkat, már eltávozott szeretteinkkel kapcsolatos érzéseinket átgondoljuk. Tudatos munkával felismerhetjük azon viselkedésmintáinkat, melyek gyökere a korábbi kapcsolatainkhoz kötődik, hogy megváltoztassuk azokat. Az intellektuális megértést szimbolizáló Merkúr e jelben tartózkodva segíti belső erőforrásaink feltárását, az önismereti munkát, a spirituális, szellemi témák felé való fordulást. Egyben alkalmas arra is, hogy belső „démonainkkal” találkozzunk, s korábban elfojtott érzéseink inspiráló módon felszínre kerüljenek. Áloméletünk intenzívebbé válhat, s hamarabb döntünk úgy, hogy egy terapeuta segítségét igénybe vesszük. A vitákat, konfliktusokat felerősítheti ez az időszak, ilyenkor hajlamosak vagyunk bántó módon, meggondolatlanul kommunikálni. Vigyázzunk, ne erőltessük rá környezetünkre saját elképzeléseinket, és tudatosan törekedjünk arra, hogy mások nézőpontját is elfogadjuk! Ez most különösen fontos, hiszen tapasztaljuk, hogy a jelentős társadalmi különbségekből fakadó globális problémák felerősödnek.

A Vénusz október 8-án 11 órakor tovább haladt a Skorpió csillagjegy előterébe, ahol november 1-ig tartózkodik. Hatására nagyon mély vágyakat, vonzódásokat és indulatokat élhetünk át. Az emberi viszonyainkban felszínre hozza a kapcsolataink kritikus pontjait, annak mélységeivel szembesít. Felerősítheti félelmeinket egy kapcsolatban való elköteleződéstől, függéstől, kiszolgáltatottságtól, szakítástól, s ez féltékenységben, krízisekben, feszültségekben realizálódhat. Néha egy kapcsolat szükségszerű lezárásában segít. Pozitív hatásában támogatja a saját mélységeinkkel való szembesülést, az önismereti munkát, mely mindannyiunk életében fontos folyamat. Lehetőségünk van rálátni arra, milyen lelki hiányállapotok mentén vagyunk függésben másokkal, s ezt megváltoztathatjuk. Korábban le nem rendezett kapcsolatok visszatérhetnek életünkbe, vagy olyan motívumok, feszültségek ismét felütik fejüket kapcsolatainkban, amiről azt gondoltuk, hogy sikerült már nagyon mélyen eltemetnünk magunkban. Ezek most, mint rejtett „aknák” „felrobbanhatnak” emberi kapcsolatainkban.  Ne várjuk ezt meg, próbáljuk tudatosan feltárni, és időben megoldani kapcsolati problémáinkat.

A Vénusz november 1-én éjszaka átlép a Nyilas csillagjegy előterébe, hogy november 26-ig segítse a megélt feszültségek után a feltöltődést. Vágyunk a lazább programokra, sportra, utazásra, kalandozásokra, emeltebb szinten a filozófiai, életszemléleti gondolatcserékre, beszélgetésekre. Örömet okozhat egy-egy előadás meghallgatása, a világ sokszínűségét bemutató film vagy élménybeszámoló megtekintése. Elkezdhetünk egy új tanfolyamot is, akár az asztrológiával is megismerkedhetsz! Eszünkbe juthat, hogy szerencsejátékban kipróbáljuk, vajon Fortuna a kegyeibe fogad-e minket? Vénusz, mint a női szerepeink asztrológiai képviselője most Artemisz Istennő arcát hozza előtérbe. Így ne lepődjünk meg, ha hamarabb fellépünk a nők és elesettek védelmében, akár kissé harciasan is. A szerelemben nagyobb teret kap a játékosság, a közös kulturális programok szerepe. Vigyázzunk ne vállaljuk felesleges kockázatokat, hiszen optimistábbak, derűlátóbbak lehetünk, mint amit a valóság támogat. Most könnyebben bedőlhetünk hangzatos és lelkesítő szlogeneknek, melyek alkalmi és ragyogó lehetőségeket kínálnak, mondván „mert megérdemeljük!” Hajlamosabbak lehetünk többet költeni, mint ahogyan azt előre terveztük. Ha vannak „felesleges” erőforrásaink, azt a szerencsejátékok helyett inkább egyesületek, alapítványok támogatásával, mecénásként költsük el.

A Mars október 4-én hajnalban tovább lépett a Mérleg csillagjegy előterébe, és itt tartózkodik november 19-ig. Hatására céltudatosságunk csökkenhet, korábbi konkrét céljaink kivitelezésében elbizonytalanodhatunk. Kompromisszum-készségünket erősíti, de a döntéseink tologatását, elodázását is. Mások igényeit jobban figyelembe vesszük elképzeléseink tekintetében, esetleg arra várunk, hogy másoktól kapjunk útmutatást, hogy merre is haladjunk tovább. Ha ezt tesszük, és hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk, ne essünk abba a hibába, hogy később őket hibáztatjuk. A nem döntés is döntés, ilyenkor másnak adjuk át a lehetőséget az életünk irányítása felett. De mi döntünk így, ezt ne feledjük el! A Mars a kapcsolatok jelében a szerelmi vágyat, partnerkeresési kedvet fokozza, de vigyázzunk a flörtöléssel és csábítással, mert az kapcsolati konfliktusokhoz is vezethet. Ezek a konfliktusok jelezhetik számunkra, hogy új kapcsolati fázis van a küszöbön! Erősíti a tetszeni vágyást, a külsőségekkel való fokozott foglalkozást.  Kevésbé lesz kedvünk az „el kell végezni” teendőihez, inkább a szórakozás, lazább életvitel iránti hajlandóságunkat fokozza. Mundán (világi) értelemben a nagypolitikai színpadon segíti a diplomáciai együttműködéseket, tárgyalásokat, új partnerek keresését, de a korábban megszokott felületes látszatmegoldásokat is valódi cselekedetek nélkül.

A Mars november 19-én 8 órakor belép uralmi pozíciójába a Skorpió csillagjegybe, ahol 2020. január 03-ig tartózkodik.  A korábbi időszak ideológiai, életszemléleti, politikai különbségeit felerősíti, bemerevíti. Hatása alatt tapasztalhatjuk, hogy a kikerült konfliktusok most berobbanhatnak, fokozva a szembenállást eltérő nézetek között, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Meglepő, korábban eltitkolt dolgok kerülhetnek a felszínre, melyeket jól időzítve egyéni érdekek mentén mozgatnak. Önmagunk mélységeiben is rábukkanhatunk elrejtett dolgokra, lehet az egy titkolt „démon”, de teremtő, átalakító erőforrás is. A Skorpió mélységeket szimbolizáló jelében a Mars komoly vágyat szít az élet rejtett aspektusaival való találkozásra, a szexualitás mélységeinek megtapasztalására, titkok, számunkra rejtett dolgok felkutatására. Felerősíti azt az egyéni akaratot, hogy vágyainknak megfelelően alakítsuk a világunkat, s ez törvényszerűen összeütközik mások elképzelésével. Néha ez krízist generál a kapcsolatainkban. Óvakodjunk attól, hogy a külső világot a saját képünkre formáljuk! Vegyük figyelembe azt a szellemi törvényt, hogy csak saját magamat tudom megváltoztatni! Az erővel, ami adatott, rombolhatunk vagy építhetünk, egyéni tudatszintünk a mérce ebben mindenkor. Komoly eredményeket érhetünk el az önismeretben, belső világunk átalakításában, ha hajlandók vagyunk ennek árát „megfizetni”, azaz energiákat fektetni saját magunkba.

SORSJELÖLŐ PLANÉTÁK KOZMIKUS HALADÁSA

A Jupiter égi útjának következő szakaszához érkezett 2018. november 8-án 13 órakor s belépett uralmi pozíciójába a Nyilas jegyébe, ahol 2019. december 2-ig tartózkodik. A Skorpió hatása alatt sok rejtett tartalomra, nehézségre igyekezett ráirányítani a figyelmünket, melyekkel, ha komolyan szembenéztünk, most segít ezen problémáink meghaladásában. Inspirál bennünket, hogy megtaláljunk magasabb értelmét az előző egy évünk nehézségeinek. Hogy észrevegyük, milyen erőforrásokkal, képességekkel rendelkezünk, hiszen túljutottunk rajta. S most ideje új célok felé fordulni, tervezzünk bátran! Egyre azonban fontos figyelni, törekedjünk arra, hogy a szép ideák az élet gyakorlati színterén is megvalósuljanak. A jupiteri analógiához kapcsolt igazságérzet és segítő lojalitás a Nyilas közegében nagy támogatást kap. Így szűkebb és tágabb közegünkben is valószínűleg fokozottan jelentkezik az igazságosság kérdése. Humánum, az általános emberi értékek és a segítőkészség is nagyobb hangsúllyal jelentkezik az egyének és társadalmak életében. Emellett többen érezhetnek vágyat továbbtanulásra, életszemléletük tágítására, hitéletben való erősödésre. Az előadást itt hallgasd meg!

Bővebben: Jupiter a Nyilas csillagjegyben

A Szaturnusz égi útjának következő fázisába a Bak csillagjegy előterébe lépett 2017. december 20-án 5 óra 49 perckor. Saját területén időzve, uralmi jegyében otthonosan mozogva intenzíven átélhetővé teszi mindannyiunk számára a Bak értékrendet 2020. december 17-ig. A sorstörvények élő tapasztalatát adja egyéni és globális szinten egyaránt. Szembesülhetünk az elmúlt 7-14-21 és 28 évvel ezelőtt elindított dolgaink következményével, átélhetjük azok „gyümölcsét”, legyenek azok stabilizált erőforrások, melyekre építhetünk, vagy éppen olyan „gyermekeink” (általunk létrehozott dolgok), akik ellenünk fordulnak. Érett felelősségvállalásra, ezzel együtt új cselekvési terv aktív kivitelezésére ösztönöz a felelősség tologatás és bűnbak képzés helyett. A múltban időzést, halogatást elengedve felnyitja a szemünket a jelen realitására, tisztánlátásra kényszerít a fejlődésünk érdekében, legyen az bármilyen fájdalmas élmény számunkra. Az előadást itt hallgasd meg!

Bővebben: Szaturnusz a Bak csillagjegyben

TRANSZCENDENS PLANÉTÁK KOZMIKUS HALADÁSA

Az Uránusz március 6-án 10 órakor a megújulást szimbolizáló újholdas pozícióval kísérve ismét belépett a Bika csillagjegyébe. Egy szűk fél évig már kaptunk ízelítőt a hatásából 2018. május 15. és november 6-a között, mielőtt visszatért elvarrni a szálakat a Kos jegyébe. 2025. július 7-ig tartó bő 7 évben a stabilitásra és biztonságra, a régi dolgok konzerválására törekvő Bika minőséget kikerülhetetlen változásokra kényszeríti. Izgalmas, néha kétségbe ejtő, ugyanakkor forradalmi változásokat, váratlan helyzeteket tartogató időszak elé nézünk! A Bika analógiához sorolt rendszerekben az Uránusz megmozgatja a „föld-et” lábunk alatt, felpezsdíti a megszokott rendet, rendszereket. Ide sorolhatjuk a pénzügyi, befektetéssel és biztosítással foglalkozó területeket, a bankszférát. Föld ügyeket, a mezőgazdaságot, állattenyésztést, az élelmiszeripart és magát Gaia-t, a Föld Anyát. Ideje átgondolnunk egyénileg és kollektíven is, mi vajon a mi tulajdonunk, mit birtoklunk valójában. S amit birtoklunk, legyenek azok saját képességeink, milyen magasabb értéket tudunk teremteni általa. Hallgasd meg az előadást!

Bővebben: Uránusz a Bika csillagjegyben

A Neptunusz, mint messianisztikus planéta 2012. február 3-án átlépett a Halak csillagjegybe, s ennek a jelnek az energiáit erősíti fel uralmi helyzetében. Mintegy bevezeti és megmutatja számunkra a szükséges következő lépcsőfokot e krízises időben, mely 2025-ig lesz hatással az emberiségre. Feloldja a régi álmokat, elképzeléseket a jövőről. Új, saját egyéni belső megtapasztaláson keresztüli hit lehetőségét hordozza, s egyben elővezeti az egyházak megújulásának szükségességét. Akire ez pozitívan hat, abban a spiritualitás és misztika egészen személyessé válik, s ez inspirálja akár önfeláldozó segítségnyújtásra is. Akire negatívan, abban zűrzavar, kényszerképzetek, elmebetegségek, fóbiák, zavaros érzelmek, gyenge ítélőképesség alakulhat ki. A bódító és kábítószerek használata fokozottabban van jelen ilyen időszakokban. Az emberek félrevezetése, kollektív transzban tartása is megfigyelhető, olyan technikai vívmányok alkalmazása, melyek segítségével az egyének függésben és kiszolgáltatottságban tarthatók, manipulálhatók. A bizonytalanság és káosz mindig kedvez az önjelölt próféták, tanítók, szellemi „mesterek” megjelenésének, új szekták, „vallások” kialakulásának, a félelmet fokozó szellemi közlemények, világvége-hangulat elterjedésének. Fontos, hogy józan realitásunkhoz mindig ragaszkodjunk!

Bővebben: Neptunusz a Halak csillagjegyben

A Plútó a Bak csillagjegyben (2008 – 2023-ig) tartózkodva a régi rendszerektől, struktúráktól és vezetőktől való megválást hozza. Gazdasági, politikai, pénzügyi változást követel, az anyagi irányultságú értékrend átminősítését, mely minden szellemi út előfeltétele! A gazdaság stagnál, pénzügyi és bankvilág (biztosítók, tőzsde stb.) korábbi hatalma, stabilitása megváltozik, az őket ért veszteség, kényszerű változások miatt. Fájdalmas veszteségeket tapasztalhatunk karrierünk, jövőképünk, vezetőink, s olyan fizikai értékeink (pl. épületek, ingatlanok, föld, befektetések stb.) körében, melyről korábban úgy gondolkodtunk, hogy hosszútávon biztonságot nyújtanak.

Bővebben: Plútó a Bak csillagjegyben

Fontosabb asztrológiai hatások, amire az asztrológus felhívja a figyelmet:

 • Október 23-án a 19 óra 20 perckor a Nap átlép a Skorpió csillagjegybe
 • Október 27-én egzakt Szaturnusz – Mars kvadrát
 • Október 31-én 17 órakor a Merkúr hátráló mozgásba kezd a Skorpió jegyében
 • November 1-én éjszaka a Vénusz tovább halad a Nyilas csillagjegybe
 • November 5-én 11 órakor egzakt Plútó – Mars kvadrát
 • November 9-én egzakt Neptunusz – Szaturnusz szextil
 • November 12-én egzakt Jupiter – Mars szextil
 • November 19-én 8 órakor a Mars tovább halad a Skorpió jegyébe
 • November 20-án a Merkúr befejezi hátráló mozgását a Skorpió csillagjegyben
 • November 22-én 15 óra 59 perckor tovább halad a Nyilas csillagjegybe

Ha úgy érzed, hasznosítani tudod ezt a tartalmat a mindennapi életedben,

már megérte az erőfeszítésem!

Arra kérlek, oszd meg, küldd el, segíts Te is a sodródóknak!

Oláhné Mednyánszki Krisztina 30/479 – 2392
okleveles asztrológus
pszichodráma vezető, család- és párterapeuta
Artemisz Önismereti Műhely és Asztrológia Iskola