Érkeznek Szent Lőrinc könnyei, a Perseidák

Az égbolton megfigyelhető jelenségekre az emberiség félelemmel vegyes tisztelettel, misztikus elképzelésekkel tekintett.

Ilyenek a meteorok, a köznyelvi „hullócsillagok” is, melyek fizikailag nem mások, mint apró por és törmelékdarabok, melyek a Föld légkörével találkozva a súrlódás miatt elégnek.

​Amikor rajban érkeznek, mint ilyenkor Lőrinc nap környékén augusztusban, látványos égi tűzijátékot produkálnak.

A Swift-Tuttle üstökösből eredő meteorraj a Perseus csillagkép irányából érkezik, innét az elnevezés, Perseus fiai, azaz Perseidák. Az év folyamán egyébként más meteorrajok is érkeznek Földünkhöz pl. Geminidák, Leonidák, Orionidák, Lyridák, de a nyári időszak leglátványosabb jelenségét mégis Szent Lőrinc könnyei produkálják.

Megfigyeléseiről az első feljegyzéseket kínai csillagászok jegyezték le Kr. u. 36-ban. Mára a csillagászat technikai fejlődésének köszönhetően sok objektív tényt ismerünk, s látványos fényképekben gyönyörködhetünk.

A szellemi hagyományok is nyomon kísérik a látványos „égi jeleket”, ugyanakkor más, mélyebb tartalmakat kapcsolnak a jelenségekhez, mint az objektív tudomány.

Spirituális megközelítésben az asztrális dimenziót visszatérően megtisztító energiák fizikai jelenségét érzékelhetjük az égi csillagzáporban.
A néphit erre érez rá, amikor kívánságokat kapcsol a jelenséghez. Hiszen valamilyen jobb, teljesebb, boldogabb dologra vágyva küldjük gondolatainkat az Istenek világa fele, annak reményében, hogy azok meghallgatásra, támogatásra találnak.

A meteorraj már július végén eléri a Föld pályáját, így az augusztusi éjszakákon már megfigyelhető néhány hullócsillag.  Innét ered a „hullócsillagok hónapja” köznyelvi kifejezés augusztusra.

A csillaghullás maximuma általában augusztus 11-13 körül várható, ilyenkor óránként akár 50 tüzes fénycsíkot, narancsos vöröses fénygömböt is láthatunk! Ez 2018-ban 12-én éjszaka lesz, mely felhőmentes területeken különösen jól megfigyelhető, hiszen az újhold miatt a Hold fénye sem lesz zavaró.

Érdemes kimenni mesterséges fényszennyezéstől távoli területekre a természetbe, kellemes társaságban akár egy pohár bor mellett élvezni az égi látványosságot. És természetesen ne feledkezzünk meg a kívánságainkról sem, amiket érdemes átgondolni jó előre, hiszen mi történik, ha az mégis teljesül?

Oláhné Mednyánszki Krisztina 30/479 – 2392
okleveles asztrológus
pszichodráma vezető, család- és párterapeuta
Artemisz Önismereti Műhely és Asztrológia Iskola